In Memoriam Hans Bosscher

Hans Bosscher (1947 – 2022)

Bestuurslid VEVAM – Voorzitter VEVAM Fonds

Op 1 november is Hans Bosscher op 74-jarige leeftijd overleden.

Hans begon als regieassistent en later productieleider bij het Zuidelijk Toneel Globe. In 1974 herstelde Hans met behulp van de gemeente als financier het aan de Nes in Amsterdam gelegen Frascati-complex in zijn oorspronkelijke glorie. De Frascati-zaal die toen dienst deed als huizenveiling, werd weer omgetoverd tot een theaterzaal en Hans startte een theaterproductiebedrijf. In de daarnaast gelegen ruimte begon Hans de onder kunstenaars, musici, acteurs en studenten populaire kroeg: Frascati.
Geleidelijk aan verschoven zijn werkzaamheden van de theater producties naar televisie en film. Hans heeft vele nationale en internationale documentaires, bedrijfsfilms en commercials geproduceerd en geregisseerd. Hij werkte voor zowel Nederlandse als buitenlandse omroepen, ook als consultant.

In 2009 trad Hans toe tot het VEVAM bestuur. Sinds 2013 was hij voorzitter van het VEVAM Fonds.

Hans verstond het vak van besturen. Hij hield kritisch toezicht, maar altijd stimulerend en meedenkend, steun bieden waar nodig. In de woelige en uitdagende periode van omvorming naar een zelfstandige organisatie voor film- en televisieregisseurs, was Hans zijn standvastigheid van zeer grote waarde voor VEVAM.

Zijn hart ging uit naar het VEVAM Fonds, het fonds van waaruit sociale, culturele en educatieve doelen worden gesteund. Voor Hans stond daarbij het belang van de filmmakers voorop of zoals hij dat zei: ‘regisseurs moeten er wel iets aan hebben’.
Hans is de bedenker van de Startgeldregeling van het VEVAM Fonds. Die regeling is uitgewerkt naar zijn idee van “seed money”: financiële ondersteuning van regisseurs in de allereerste fase van ontwikkeling van filmplannen. Regisseurs de ruimte in tijd en geld bieden om een idee vorm te kunnen geven. De Startgeldregeling is in 2017 geïntroduceerd en is succesvol en hard nodig gebleken. Vele regisseurs hebben er van kunnen profiteren en mooie films tot stand kunnen brengen.

Hans was onze zo dierbare Amsterdamse mopperkont maar wel een inspirerende én met humor. Hij was graag langer bij ons gebleven, wij hadden hem graag nog in ons midden gehad.
Met enorme dankbaarheid kijken we terug op zijn betrokkenheid bij VEVAM en het VEVAM Fonds.

Sylvia Brandsteder
Willem Roos

Author: Cedar

Share This Post On