Video on demand

Welke vergoedingen keert VEVAM uit? > Video on Demand

In 2015 hebben LIRA (voor scenarioschrijvers), VEVAM (voor regisseurs) en NORMA (voor acteurs) gezamenlijk afspraken gemaakt met RODAP, het samenwerkingsverband van Nederlandse omroepen, film- en televisieproducenten en distributeurs, over onder meer vergoedingen voor VOD-exploitatie.

Die afspraken houden in dat via een keten van contracten uiteindelijk de VOD aanbieder aan LIRA, VEVAM en NORMA een vergoeding voor de hoofdfilmmakers dient te betalen voor VOD exploitatie van films, series etc. De regeling is gebaseerd op Vrijwillig Collectief Beheer (het “VCB model”).

Voor meer informatie zie de PAM website.

De hoogte van de VOD-vergoeding voor de filmmakers is medio 2017 in arbitrage vastgesteld.

Momenteel wordt het VCB model geëvalueerd. De regeling leidt in de praktijk niet tot een verwacht resultaat qua incasso van vergoedingen voor de filmmakers. Er komen ook maar weinig gegevens beschikbaar van het VOD-gebruik. VEVAM verdeelt de vergoedingen, voor zover incasso is gerealiseerd, noodgedwongen op basis van andere, wel voorhanden zijnde gebruiksgegevens die ook een beeld geven van de populariteit van Nederlandse filmwerken. Bijvoorbeeld de verkoopcijfers van dvd’s in Nederland en het gebruik door Uitzending Gemist diensten.